Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη επτά νόμους που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης, ώστε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να συνάδει με το νέο νομικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής δικαιοσύνης και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Υπέρ ψήφισαν 40 Βουλευτές και εναντίον ένας.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση Εφετείου, που θα επιλαμβάνεται των εφέσεων κατά αποφάσεων όλων των δικαστηρίων στη Δημοκρατία, πλην του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν αφορούν την δυνατότητα του Εφετείου να επιλαμβάνεται της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου,
Ο πέμπτος νόμος τροποποιεί τον περί Δικηγόρων Νόμο, ώστε να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν την εμφάνιση των ασκούμενων δικηγόρων ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, να οριστεί το νεοϊδρυθέν Εφετείο ως το αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση έφεσης κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και να καθοριστεί η απαιτούμενη χρονική περίοδος άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος για εμφάνιση δικηγόρου σε ακρόαση έφεσης ενώπιον του Εφετείου.
Με άλλο νόμο που ψηφίστηκε τροποποιείται ο νόμος περί Αποτελεσματικών Θεραπειών για Παραβίαση του Δικαιώματος σε Διάγνωση Αστικών Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων σε Εύλογο Χρόνο, ώστε να επεκταθεί η εφαρμογή της ισχύος των διατάξεων του στις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ψηφίστηκε επίσης τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας που προβλέπει ότι αρμοδιότητα εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν τις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων κέκτηται το Διοικητικό Δικαστήριο, αντί το Ανώτατο Δικαστήριο.
Μετά από εισήγηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου αναβλήθηκε η ψήφιση δύο ακόμα νομοσχεδίων που θα ψηφίζονταν στο ίδιο πλαίσιο, ώστε να υπάρξουν κάποιες λεκτικές τροποποιήσεις και να επανέλθουν σε επόμενη Ολομέλεια. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμο, ώστε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να λειτουργεί πλέον ως Εκλογοδικείο, αντί του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει. Επίσης αναβλήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Σχολής Δικαστών Νόμου.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, πολυπόθητο και αναμενόμενο. Εξέφρασε την προσδοκία οι αρμόδιοι φορείς να την εφαρμόσουν όπως την περιμένει ο κόσμος. Ζήτησε παράλληλα η πολιτεία να δει και αν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις για καθυστερήσεις στην πρωτόδικη βαθμίδα της δικαιοσύνης.
Σε τοποθέτησή ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε έκκληση όλοι οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες των πολιτών και να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι όλοι οι νόμοι που οδηγήθηκαν για ψήφιση έχουν περίπου τον ίδιο χαρακτήρα, δηλαδή δημιουργείται η διαδικασία για να οδηγούνται πρωτόδικες αποφάσεις στο Εφετείο. Πρόσθεσε ότι ζήτησε εξαίρεση δύο θεμάτων αφού το Εκλογοδικείο έχει τη δυνατότητα να μην ελέγχεται ιεραρχικά από ανώτερο όργανο, ενώ σε σχέση με τη σύσταση Σχολής Δικαστών θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει κομμάτι μιας πανεπιστημιακής σχολής.
πηγή: ΚΥΠΕ